51. Kurs SKPB 2014/16
WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE III (25-26.10.2014) - Beskid Sądecki / M. Pieniny
ZBIÓRKA: piątek 24.10.2014 o 23:00 - Dworzec Centralny, peron II, sektor 1
POWRÓT: poniedziałek - Dworzec Centralny - 7:25 (noc w pociągu z miejscówkami)
BILETY: kupuje Kierownictwo Kursu
LISTA ZAPISANYCH (sprawdź, czy na niej jesteś i czy nie brakuje nam informacji o Twoich zniżkach - alarmuj, jeśli coś nie gra!): w arkuszu
PROWADZĄCY: Joanna Żabowska, Hanka Nowicka, Jan St. Baran, Radek Baranowski, Paweł Bieniek
SPRZĘT:
Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia RWĄCEJ rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m).
Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.
Folia NRC. Kompas, MAPA (obowiązkowo Beskid Sądecki, skala 1:50 000 lub 1:75 000). Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.
PROWIANT:
- śniadanie w sobotę będziemy jedli w pociągu – trzeba zabrać kanapki i picie na drogę
- śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); kiełbasa (200g); ser żółty (150g);
- rybki (1 puszki); pasztet (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić); dżem i inne dobre jadło na kanapki, 8‐10 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
- obiad: makaron typu świderki lub podobny (125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g), 1 sos w torebce (szybki do przyrządzenia), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza), cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp).
- słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania = odchodzimy od batonikowego skrytożerstwa
- 1,5l butelka wody
- termos z herbatą (0,5‐1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.
Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!
Nocleg w szałasie pasterskim
KOSZT WYCIECZKI:
150zł (studenci ze zniżką na PKP) + zakupy spożywcze + rezerwa ok. 15 zł
180zł (pozostali) + zakupy spożywcze + rezerwa ok. 15 zł
Z tej kwoty zbieramy zadatek 50 zł płatny W GOTÓWCE NA WYKŁADZIE 21.10.2014 lub na konto Kursu do poniedziałku (20.10.2014) do 12:00 (prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu i informacji, czy masz studencką zniżkę kolejową na adres mailowy kierownictwa Kursu):
Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 25-26.10.2014"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct
Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu po wtorku 21.10.2014).
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu).
- topografia Beskidu Sądeckiego:
- główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
- miejscowości, sieć dróg
- schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
- granice Beskidu Sądeckiego
- otaczające grupy górskie
- przyroda: piętra roślinności w górach, flisz karpacki, Popradzki Park Krajobrazowy
- Józef Szalay, Józef Dietl, Św. Kinga
- gospodarka pasterska
- Rusini Szlachtowscy
- wody mineralne w Beskidach
- Stary Sącz, Szczawnica, Piwniczna
KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)